Forum Konstruktor budowlany Strona Główna Konstruktor budowlany
Forum projektantów
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Zamodelowanie stropu, a następnie powielanie co 3m

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Konstruktor budowlany Strona Główna -> Robot
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dawido000
Forumowicz



Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:16, 12 Gru 2012    Temat postu: Zamodelowanie stropu, a następnie powielanie co 3m

Utworzyłem płytę, nadałem jej wszystkie atrybuty, zrobiłem kombinacje obciążeń, a następnie zmieniłem tryb konstrukcji na trójwymiarowy. Teraz chcę powielić mój strop co 3m w górę. Wszystko ładnie się kopiuje, ale obciążenia pozostają w tym samym miejscu. jak kopiować kombinacje obciążeń wraz z płytą. Jak ogólnie to zorganizować w robocie?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dead_avis
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 245
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 0:16, 13 Gru 2012    Temat postu:

Mi kopiowało się wszystko. Nie wiem co robisz inaczej.
Ale jedna bardzo ważna sprawa, gdy kopiowałem konstrukcję podobnie jak TY to powielał mi się ciężar własny - zwróć na to uwagę.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dawido000
Forumowicz



Dołączył: 18 Kwi 2010
Posty: 26
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 0:26, 13 Gru 2012    Temat postu:

Przecież to bardzo dobrze, że się powiela, bo to przecież o to chodzi - każdy strop musi mieć swój ciężar własny.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dead_avis
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 245
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:34, 13 Gru 2012    Temat postu:

No właśnie nie... Bo to cw po skopiowaniu np. wiązara 5 krotnie, był dla każdego wiązara z osobna 5 krotnie większy. To nie było tak że do każdego wiązara przyczepiał się osobny CW. Tylko z każdym kopiowaniem powielało się CW dla całości !!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ciapek
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 491
Przeczytał: 29 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: spod Tater

PostWysłany: Czw 10:48, 13 Gru 2012    Temat postu:

z obiektami nie kopiują się obciążenia które w swojej definicji są związane z konkretnymi punktami w GUW (powierzchniowe na konturze, liniowe na powierzchni itp.).
To co opisuje dead_avis przytrafiło mi się tylko przy kopiowaniu przez schowek z pliku do pliku (naturalne - bo przenoszona jest cała tabela obciążeń z pliku do pliku i wymaga to korekty). W obrębie jednego zadania jeszcze nie...
pozdr


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez ciapek dnia Czw 10:49, 13 Gru 2012, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dead_avis
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 245
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:43, 13 Gru 2012    Temat postu:

Zrobiłem teraz przykład i faktycznie CW się nie powielił. Ale przyrzekam że kiedyś robiąc kilka wersji wiązara, powielał mi się CW za każdym razem gdy wklejałem kolejny. Na szczęście przyuważyłem że w tabeli powstaje kolejny wpis o ciężarze własnym i wszystkie oprócz pierwszego usunąłem.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ciapek
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 491
Przeczytał: 29 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: spod Tater

PostWysłany: Czw 12:20, 13 Gru 2012    Temat postu:

może o coś innego chodzi. Jak wyszła 2013 to jeszcze przed pierwszym SP był wałek który powodował że jak kopiowałeś kilkukrotnie obiekty z jakimś tam obciążeniem to w kolejnych skopiowanych obiektach obciążeń przybywało, zmieniały miejsca i jeszcze inne cuda sie z nim działySmile ale dotyczyło to wszystkiego nie tylko CW i w najbardziej losowy sposób z możliwych Very Happy.
Na szczeście wyprostowali to od razu w SP1 - od tej pory względny spokój


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thomas126
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 1186
Przeczytał: 56 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: woj. mazowieckie

PostWysłany: Czw 12:25, 13 Gru 2012    Temat postu:

Ogólnie nie powinno się kopiować zwiększając jego wartość. Jeżeli kopiujesz element to kopiujesz z obciązeniami jakie na niego zadałeś. Nigdy to mi się nie przytrafiło i jest zawsze wszystko ok.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ciapek
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 30 Kwi 2007
Posty: 491
Przeczytał: 29 tematów

Pomógł: 30 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: spod Tater

PostWysłany: Czw 13:19, 13 Gru 2012    Temat postu:

To jakbyś miał za dużo czasu, zainstaluj sobie 2013 bez żadnej poprawki. Zrób kratownice i obciąż ją TYLKO w jednym wybranym węźle jakąś siła skupioną, potem zaznacz całość, Edycja>Edytuj>Przesuń w trybie kopiowania, i jedziesz z kopiowaniem: raz, drugi, trzeci...dziesiaty.
Magiczne rzeczy się dzieją z obciążeniami:)
Z drugiej strony jak Ci się tego nie uda powtórzyć no to tylko lepiej Smile
pozdr


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
dead_avis
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 10 Lut 2010
Posty: 245
Przeczytał: 31 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:23, 13 Gru 2012    Temat postu:

U mnie to wyszło tak, że zrobiłem jeden model wiązara i go zwymiarowałem modułem od drewna. Powiedzmy że wytężenie max było na poziomie 90%. Skopiowałem go sobie i w kopi pozmieniałem sposób wykratowania. Puściłem obliczenia sił wew., później wymiarowanie i ... co ciekawe ten pierwszy przekroczył wytężenie 100% ( właśnie przez podwojenie CW) , to wszytko działo się w obrębie jednego pliku. To było na RSA 2013 bez sp. może to był właśnie ten problem, o którym pisze Ciapek?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thomas126
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 1186
Przeczytał: 56 tematów

Pomógł: 20 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: woj. mazowieckie

PostWysłany: Czw 15:19, 13 Gru 2012    Temat postu:

Nie używajcie piratówSmile heh a tak na poważnie to może sciągnij SP do RSA 2013. Może w nim jest poprawka.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Konstruktor budowlany Strona Główna -> Robot Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin