Forum Konstruktor budowlany Strona Główna Konstruktor budowlany
Forum projektantów
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Tekla Structural Designer - opinie
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Konstruktor budowlany Strona Główna -> Tekla Structures
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Uzo
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 447
Przeczytał: 61 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: UK

PostWysłany: Czw 12:25, 18 Paź 2018    Temat postu: Tekla Structural Designer - opinie

Witam,

Czy ktos z Was pracowal, pracuje na Tekli Structural Designer ?
Interesuje mnie glownie temat zelbetu, ale od czasu do czasu tez stali - tutaj proste rzeczy lub polaczenia. Jak radzi sobie z FEA ?

Obecnie pracuje na Robocie , od czasu do czasu Midas Civil, ale mamy opcje przesiadki wlasnie na Tekle.

Z gory dzieki za wszelkie wypowiedzi ! Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
barmin
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 24 Lut 2014
Posty: 332
Przeczytał: 67 tematów

Pomógł: 16 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 13:19, 18 Paź 2018    Temat postu:

Nie mogę nigdzie znaleźć takiej "macierzy" z dostepnymi analizami/normami itd.
Pytanie, do czego to Wam jest potrzebne i na ile potrzebujecie FEA Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Uzo
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 447
Przeczytał: 61 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: UK

PostWysłany: Czw 17:29, 18 Paź 2018    Temat postu:

Do detalowania konstrukcji uzywamy Tekli, stad pomysl aby przesiasc sie na Tekle do projektowania. Generalnie biuro chce isc w strone Tekli.

Dla mnie to przesiadka z Robota i Midasa Civila, wiec troche nauka czegos nowego. Nikt na to nie nalega, mam tylko taka opcje i zastanawiam sie czy warto zmienic kurs Smile

FEA - chodzi tu najbardziej o liczenie plyt, niestandardowych elementow stalowych. Do FEA ma to byc nie gorsze niz Robot Smile Poniewaz stricte do FEA chcialbym uczyc sie nadal Mecwaya w wolnych chwilach.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Uzo dnia Czw 17:30, 18 Paź 2018, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tokkotai
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 703
Przeczytał: 70 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:23, 21 Paź 2018    Temat postu:

Miałem okazję pracować na tym programie.
Nadaje się do liczenia grubizny. Jakieś domki, jakieś budynki o konstrukcji powtarzalnej na każdym piętrze. Liczenia detali i głębszego rzeźbienia w FEA nie polecam.

Jakby co to lepiej zakupić parę SCIA +IS.
Też współdziałają z TS a mają znacznie większe możliwości.

Z drugiej strony, jak liczysz budyneczki RC bez żadnych udziwnień, lub konstrukcje stalowe to TSD polecam. Łatwy system modelowania. Współpraca z TS. Fajny system wydruków oraz na prawdę dobry system obciążeń klimatycznych. Po prostu miodek.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Uzo
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 447
Przeczytał: 61 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: UK

PostWysłany: Pon 9:45, 22 Paź 2018    Temat postu:

Dzieki za opinie tokkotai.

Pracujesz w ARSA? Jak porownalbys TSD do ARSA ?

Przyznam, ze do ARSA jestem juz troche przyzwyczajony stad zagwozdka czy zmieniac przyzwyczajenia Smile uzywam go glownie do takiej grubizny typu plyty stropowe, fundamentowe, statyka, proste elementy stalowe, polaczenia stalowe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tokkotai
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 703
Przeczytał: 70 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 13:24, 22 Paź 2018    Temat postu:

Jak arsa to dawny Robot, to od robota to zwykły młotek jest już lepszy

A tak na prawdę to polecam TSD ludziom którzy nie czują się za dobrze w czystym MES. Właściwie modelowanie odbywa się na sposób Teklowski. Robisz sobie osie,
cholernie ważne w TSD bo jak nie zrobisz to potem będziesz miał problemy z właściwym obciążeniem poziomym, potem rysujesz piętro. Obciążasz je i multiplikujesz na następne piętra. Fajnie, łatwo i przyjemnie dopóki masz powtarzalny budyneczek.

System jest prawie jak dla idiotów bo model MES robi się sam.
Co do stali to pracuje jak CSC fasttrak. Program na razie ma problemy, ale jak się rozwinie to pobije na głowę parę ARSA +REVIT. Jeszcze z 2 latka i będzie szansa na pierwszy w 100% działający system BIM dla konstrukcji żelbetowych i stalowych


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Uzo
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 20 Gru 2012
Posty: 447
Przeczytał: 61 tematów

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: UK

PostWysłany: Wto 10:52, 23 Paź 2018    Temat postu:

tokkotai napisał:
Jak arsa to dawny Robot, to od robota to zwykły młotek jest już lepszy


Widze, ze nie jestes fanem Robota Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tokkotai
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 703
Przeczytał: 70 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 16:53, 23 Paź 2018    Temat postu:

Uzo napisał:
tokkotai napisał:
Jak arsa to dawny Robot, to od robota to zwykły młotek jest już lepszy


Widze, ze nie jestes fanem Robota Very Happy


Dyplom na tym g....e robiłem.
Samo modelowanie zajęło mi 3 miesiące.

To samo w SCIA zajęło mi 3 godziny z tego godzinę uczyłem się obsługi.
Drugą godzinę modelowałem geometrie, a 3 godzinę bawiłem się w wydruki.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
łata
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 03 Lis 2009
Posty: 184
Przeczytał: 28 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 21:57, 23 Paź 2018    Temat postu:

Lubisz trochę koloryzować. Znam oba środowiska i w takie bajki nie uwierzę.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tokkotai
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 703
Przeczytał: 70 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 6:56, 24 Paź 2018    Temat postu:

łata napisał:
Lubisz trochę koloryzować. Znam oba środowiska i w takie bajki nie uwierzę.


To było jakieś 18 lat temu gdzie model Robota musiałem robić w AutoCAD'ie i eksportować do robota via IGES. W każdym bądź razie jak tylko się pojawiły inne softy to od robota mogłem odejść i mieć spokój ( wszystko robiłem na moim ABC Obiekt 3D - który teraz jest do odsprzedania bo mam SCIA).
Zmiany oczywiście nastąpiły znaczne, ale wygoda użytkowania nadal jest po stronie SCIA.
Zresztą sprawdź sam i spróbuj zamodelować w Arsa kopułę że świetlikiem. Sam jestem ciekawy ile to zajmie. Oczywiście o zmiennej grubości zgodnie z zasadami wraz z dolnym i górnym oczepem. Teraz myślę, że wraz z automatycznym obciążeniem wiatrem i sniegiem zajęło by mi to jakieś 30 minut. Samo zamodelowanie kopuły w SCIA to jakieś 20-30 klików myszką.

Dodatkowo jak ktoś z szanownych Kolegów i Koleżanek posiada dostęp do TSD to mógłby sprawdzić ile czasu zajmie zamodelowanie kopuły? Rok temu nie zauważyłem jeszcze takiej opcji.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez tokkotai dnia Śro 7:39, 24 Paź 2018, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
łata
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 03 Lis 2009
Posty: 184
Przeczytał: 28 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:17, 24 Paź 2018    Temat postu:

Jest w czym wybierać, Robobat/Autodesk już nie ma swoistego monopolu na oprogramowanie. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tokkotai
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 703
Przeczytał: 70 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 11:18, 24 Paź 2018    Temat postu:

łata napisał:
Jest w czym wybierać, Robobat/Autodesk już nie ma swoistego monopolu na oprogramowanie. Każdy znajdzie coś dla siebie.


Wszystkich dostępnych systemów FEA jest multum. Każdy ma plusy i minusy.
Każdego trzeba się także nauczyć. I dlatego jak już się nauczysz jakiegoś to się go trzymaj.
Dlatego rozumiem kolegę który broni Robota. Po prostu Robot mu dotychczas wystarczał.
Dla młodych taka rada. Jak się zabierasz do uczenia to sprawdź w jakich regionach system jest używany. Im więcej masz dostępnych norm tym większa szansa na zwiększenie mobilności w razie zapaści rynku budowlanego.

Z tego co się orientuję to TSD celuje na rynki USA i bliski Wschód ( jego bezpośredni predecessor Orion18 pochodził z Turcji).
Scia Engineer ma cel głównie Europe i USA.
Jak celujesz w kraje niemiecko języczne to RSTAB RFEM powinien być ok.
Australia ma też swój system FEA. Jest prosty w obsłudze i dość tani.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Dijkstra
Początkujący Forumowicz



Dołączył: 14 Wrz 2015
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:32, 16 Lis 2018    Temat postu:

Osobiście nie pracowałem, ale miałem okazję brać udział w warsztatach organizwoanych przez Teklę. Program zapowiada się z dużym potencjałem. Brakowało mi jednak możliwości ręcznego dostosowywania siatki elementów skończonych... ale może to dodadzą.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tokkotai
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 17 Mar 2011
Posty: 703
Przeczytał: 70 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 11:46, 17 Lis 2018    Temat postu:

Dijkstra napisał:
Osobiście nie pracowałem, ale miałem okazję brać udział w warsztatach organizwoanych przez Teklę. Program zapowiada się z dużym potencjałem. Brakowało mi jednak możliwości ręcznego dostosowywania siatki elementów skończonych... ale może to dodadzą.


Raczej nie. System jest pomyślany jako taki "dla opornych", nie ma możliwości wpływu na jakiekolwiek elementy skończone. Wszystko budujesz z klocków a MES robi się sam. Masz tylko wpływ na wielkość elementów skończonych oraz na zagęszczenie tychże w miejscach połączeń.

Fajne jest to, że notki obliczeniowe praktycznie robią się same. W porównaniu do SCIA gdzie np. Zrobienie zestawienia graficznego kolumn jest praktycznie makabrycznie trudne to w TSD robi się samo.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
benny2001
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 24 Sty 2013
Posty: 173
Przeczytał: 33 tematy

Pomógł: 3 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:28, 21 Lis 2018    Temat postu:

Pociągne trochę temat.

Pytanie głównie do Tokkotai, jak się ma wymiana pomiędzy TSD a zwykła Teklą ?
W pracy robimy tylko stal, obłożenie i rozrzut tematów jest srogi, szukamy czegoś co przyśpieszy wymianę danych.
Ideał wiadomo to eksport/import pomiędzy z częściową geometrią węzłów. Tak żeby wyeliminować chociaż trochę etap klepania z notek i możliwości pomyłek.
Na chwilą obecna w użycia jest Robot/Scia i Idea do węzłów.

Zasadnicze pytanie, czy opłaca się w to wchodzić ?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Konstruktor budowlany Strona Główna -> Tekla Structures Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin