Forum Konstruktor budowlany Strona Główna Konstruktor budowlany
Forum projektantów
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Robot - Błąd przy obliczeniach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Konstruktor budowlany Strona Główna -> Robot
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
markz
Początkujący Forumowicz



Dołączył: 08 Lip 2010
Posty: 7
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:40, 09 Mar 2017    Temat postu: Robot - Błąd przy obliczeniach

Witam,
Tworzę model dachu, który w zasadzie składa się z prętów i paneli osłonowych. W pewnym momencie pracy nad nim, po modyfikacjach nie da się przeliczyć modelu. Program się "wywala" przy fazie obliczeń - Nadawanie atrybutów (panele, bryły). Modyfikacje jakie wprowadziłem przed tym jak wszystko były ok to dodatkowe obciążenia i trochę prętów - mieczy. Co może być przyczyną i jak ją wykryć? Z góry dziękuję za pomoc.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
thomas126
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 14 Lip 2011
Posty: 1020
Przeczytał: 39 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: woj. mazowieckie

PostWysłany: Czw 15:55, 09 Mar 2017    Temat postu:

Trudno powiedzieć. Jeśli jesteś w stanie otworzyć ten plik to pousuwaj pewne obiekty, elementy, które mogły wg Ciebie przyczynić się do tego. Tzn. spróbuj iść do miejsca, w którym wg Ciebie było wszystko ok. Może zobaczysz wtedy przez co się zepsuł model. Jeśli nie to spróbuj odpalić plik naprawczy. Być może w nim będzie wszystko ok.
Nie mam takich problemów z robotem, więc trudno powiedzieć. Raczej nie może być tak, żeby podstawowe obiekty lub pręty powodowały zawieszanie się programu.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
inż.PiotrM
Doświadczony Forumowicz



Dołączył: 18 Maj 2011
Posty: 72
Przeczytał: 27 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:38, 13 Mar 2017    Temat postu:

kiedyś miałem podobny problem ,
nie pamiętam dokładnie ale chyba na etapie generacji modelu obliczeniowego program mi się wysypywał. przy próbie uprzedniego zapisu tworzyły się bardzo duże pliki.
Problem leżał w kombinacjach ( tabela kombinacji) przy współczynnikach pojawiały się jakieś dziwne znaczki , po ich usunięciu i zrobieniu ponownie wszystko było ok.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
markz
Początkujący Forumowicz



Dołączył: 08 Lip 2010
Posty: 7
Przeczytał: 12 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:00, 14 Mar 2017    Temat postu:

Udało mi się dojść w czym problem. Panele osłonowe w tym modelu przekazują obciążenia jednokierunkowo. Okazało się, że na jednym układ lokalny nie był poprawnie ustawiony. Najgorsze jest to, że program wcześniej nie widział w tym problemu:) Temat do zamknięcia

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Konstruktor budowlany Strona Główna -> Robot Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin